Armont Stud
Diamantez KTK-II (02/18) KRJ-I (08/18)
rotu, sukupuolihannover, ori rekisterinumeroVH17-011-0271
väri, säkäkorkeusruunikko, 168 cm syntymäaika, ikä16.08.2017, 8-vuotias
omistajaneon, VRL-05544 maahantuojaArmont Stud
painotus, tasokouluratsastus koulutustasoGrand Prix

Diamantez on orimainen villikko. Se on aika hankala tapaus hoitaa ja muutenkin käsitellä alhaalta päin, mutta kun sen selkään nousee, kuoriutuu siitä kouluratojen partaveitsi. Hoidettaessa se ei pidä siitä, että sitä häiritään, ja se usein irvisteleekin pahasti hoitajan astuessa karsinaan. Kun sitä harjaa, se riuhtoo päätään, eikä muutenkaan nauti tilanteesta, ainakaan alkuun. Diamantez kuitenkin useimpina päivinä rauhoittuu lopulta, kun vain sinnikkäästi jaksaa harjata ja hoitaa. Silloin kun Diamantez ei ärtyile tullessasi sisään, on hyvä varautua siihen, että rauhallisen näköisestä oriista äkkiä kuoriutuukin kesyttämätön villihevonen. Ori ei ole mikään pienten tyttöjen hoidokki, vaan vaatii pelkäämättömän ja vähän isokokoisemman hoitajan.

Tarhassa tai laitumella Diamantezia saattaa usein luulla hermostuneeksi, se nimittäin kiertää kehää. Tämä kuitenkin johtuu vain siitä, että orilla on tylsää. Tätä on yritetty torjua aktivointi palloilla sun muilla virikkeillä, mutta on todettu, että Diamantez viihtyy vain kaverin kanssa tarhassa. Tylsistyessään yksin Diamantez lopulta tulee aidoista läpi, hyppäämällä tai aidan alitse kiipeämällä, emme siis tarhaa oria yksin. Hevostovereille se ei näytä karsinakäyttäytymistään, vaan on kuin ylin ystävä jokaisen sen kanssa tarhattavan kanssa. Diamantez tulee toimeen niin ruunien kuin muiden orienkin kanssa. Se rakastaa kilpaa kirmailemisesta eikä anna helposti laitumelta kiinni. Tällöin auttaa, kun ottaa ensin muut hevoset kiinni, ja vie ne pois, jolloin Diamantez seuran kaipuussaan antaa hyvin ottaa itsensäkin kiinni, jotta pääsisi porukan mukaan.

Ratsastettaessa kouluratsastusta Diamantez ei anna mitään ilmaiseksi, vaan vaatii ratsastajalta rentoutta ja keskittymistä toimiakseen hyvin. Kun sen saa menemään hyvin, se todellakin menee upeasti. Diamantez hakeutuu helposti tuntumalle ja antaa ratsastajan määrätä tahdin. Sillä on hyvin suuret liikkeet, joista varsinkin ravi tasaisuudessaan ja lennokkuudessaan on sen bravuuri. Laukka on pyöreä ja suuri. Jonkin verran tottumista vaatii Diamantezin varmistelu, se ikään kuin "pyytää lupaa" aina ennen kuin tekee vaaditun asian, ettei ratsastaja vain jää matkasta. Tottumatomalla tämä hidastaa tehtävien suorittamista, mutta tähän tottuneille asialla ei ole mitään merkitystä suorituksiin.

Diamantez esiintyy hyvin mielellään suurelle yleisölle. Jos se on upea kotikentällä, niin kilpakentällä valkoisten aitojen välissä se nousee aivan uudelle tasolle. Kaiken mitä ratsastaja pyytää Diamantez suorittaa pehmeästi ja varmasti, eikä enää varmistele samalla tavalla kuin kotona. Kilpailuissa ori ajatuksen voimalla tehden parhaansa miellyttääkseen ratsastajaa, yleisöä ja tuomareita.

Debaucheur
hann, ruunikko
Deputant Dominant
Abenaza
Quitona Quadrille
Noctuina
Celerina
hann, ruunikko
Caracas Cinzano
Patricia
Yvette Yascendo
Duchesse

kwpn-ori Armont Rochello, syntynyt 24.12.2017 (e. Tristana)     KTK-I, KV-II
hann-ori Armont Deimos, syntynyt 26.01.2018 (e. Elfentanz)     Ch, KTK-III

Avaa sukuselvitys

i. Debaucheur oli ruunikko hannoverori, joka ei pahemmin käynyt sijoitustensa kanssa laatuarvosteluissa tai muissakaan kissanristiäisissä. Se eleli kisauransa päätyttyä hyvin rauhallista ja vaatimatonta elämää, vaikka palkintokaappia koristivat kuuluisat palkinnot ja pokaalit. Ruusukerivin on kerrottu olevan koko seinän mittainen, mutta nämä ovat tietenkin vain huhupuheita, kun ei kukaan kävijöistä ole kasvattajan kotona käynyt. Debaucheur siis syntyi ja kilpaili kasvattajallaan Saksassa, jossa se myös eli viimeiset vuotensa eläkeneuvoksena. Orin siitoskäyttö oli alkuun melko suosittua, mutta sitten nuoremmat sukupolvet alkoivat hiljalleen jyrätä isäoriin ylitse. Debaucheur periytti jälkeläisilleen hyvät lähtökohdat kouluratsastukseen ja lisäksi ne olivat yleensä ystävällisiä ja helppoja käsitellä, joten ilmeisesti Diamantez on perinyt kipakan luonteensa emän puolelta enemmän tai vähemmän. 170-senttinen ori lopetettiin parikymppisenä jalkavaivojen alkaessa vaivata yhä enemmän.

ii. Deputant oli muotovalion arvon näyttelyistä kerännyt hannoverori, jonka ruunikkoa karvaa koristi mukavat valkoiset sukat kontrastina. Ori kantakirjattiin kakkospalkinnolle ja sen menestyksekäs ura oli omiaan tuomaan tammojen omistajia vierailulle. Deputant keräsi lisäksi vahvaa suosiota osallistuen lähes jokaiseen lähistön näyttelyyn, vanhemmiten erityisesti isompiin näyttelyihin. Luonteeltaan ori oli kiltti kuin mikä ja koulupuolella osaava suorittaja GP-tasolle saakka. Hyväliikkeinen ori periytti varsoilleen (15) hyvät lähtökohdat kouluratsuiksi ja ne olivat myös lähelle omaa oriin kokoluokkaa (170cm) korkeudeltaan.

ie. Quitona oli mukavaluonteinen tamma, joka ei jäänyt ihmisten mieliin kilpailutulosten tai erityisen hyvien näyttelytulosten vuoksi. Se oli mukavan vaaleanruunikko väriltään tuomaan vaihtelua kisahevosten väritykseen, jotka jo tuolloin olivat pitkälti kouluradalla tummia ja elegantteja. Sirorakenteinen toki Quitonakin oli, mutta kompaktimpi paketti ja lyhytrunkoisempi kuin useammat hannovertammat tuolloin. Sanotaankin että tamma on toiminut suunnan näyttäjänä nykyiselle hannoverkasvatukselle mitä tulee ulkomuotoon. Kapasiteetikas tamma ei koreillut korkeudellaan (160cm), mutta pärjäsi silti oikein hyvin liikkeineen vaikeissa koululuokissa. Hyväsukuinen tamma kilpaili melko pitkälle ja toimi ohessa siitoksessa kuuden varsan verran. Se lopetettiin vajaan kolmenkymmenen vuoden iässä vanhuuden tuomien vaivojen ja hampaiden kulumien myötä.

e. Celerina oli ruunikko tamma, joka edustaa huippuhyvää sukulinjaa, jonka alku on itse asiassa Saksan vanhimmassa hannoversiittolassa. Sen esi-isät ovat olleet ensimmäisiä edustajia rodussaan, mutta lähempänä polvista löytyy myös hieman jo erikoisempia nimiä. Yhtä kaikki koko kaarti on kuitenkin kilpaillut kouluhevosina ja ollut näkyvästi siitoskäytössä. Celerinan nimi itsessään ei koreile kovin monessa sukutaulussa, sillä tamman sukua on koetettu hieman varjella hyvän rakenteen vuoksi ja sillä on itsellään jälkeläisiä ainoastaan kolme, joista kaksi samasta oriista. Huippusuvusta tuleva Celerina omasi kompaktin rakenteen ja 165-senttisenä tammana se sijoittuu rodun keskivaiheille, varsat olivat myös suunnilleen samaa kokoa, orijälkeläiset aavistuksen isompia. Celerina on palkittu kantakirjaan odotetulla I palkinnolla, jonka ansiosta se on saanut ensimmäisen varsansa jo nelivuotiaana, joka on perin harvinaista hannoverpiireissä. Celerina lopetettiin reilun kahdenkymmenen vuoden iässä jalkavaivojen vuoksi, jotka eivät kuitenkaan olleet perinnöllisiä. Hyvän sukunsa turvin Celerinan kilpailunäytöt ovat vähäiset.

ei. Caracas (170cm) on useita hyviä kouluhevosia periyttänyt ori ja etenkin sen tammajälkeläiset, joita on kuusi ovat pärjänneet hienosti ja niistä kaksi on kantakirjattu I palkinnolla, eli ne ovat pärjänneet rakenteellisesti jopa isäänsä paremmin, joka on itse II palkittu. Suuremmista kisasaavutuksista ei ole Caracasin kohdalla tietoa, mutta oletettavasti ori on kyllä koulupuolella kilpaillut ainakin jonkin verran valokuvien perusteella. Rauhallisen luonteen omaava ori asui kasvattajallaan koko ikänsä ja sen oletetaan astuneen yhden kauden myös muualla Euroopassa, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole. Ruunikko ori jouduttiin lopettamaan tarhatapaturman vuoksi 17-vuotiaana.

ee. Yvette on komea ja hyvän luonteen omaava tummanpunaruunikko tamma (161cm), joka on ostettu Puolaan hyvän suvun turvin tulevaisuuden siitostammaksi kasvattajaltaan Saksasta. Yvette osoitti jo nuorena kykynsä katselmuksessa, eikä sen koommin olekaan kuin hyvää palautetta tamman kilpailemisesta ja näyttelyurasta tullut. Kyvykäs kouluratsu on nimittäin kilpaillut erittäin paljon GP-tasolla saakka ja omaa erittäin näyttävät askellajit. Enää tamma ei kilpakenttiä kierrä, mutta on kunnostautunut siitospuolella kisauransa lopetettuaan kahdentoista varsan verran, joista löytyy kahdet kaksoset peräti. Rauhallisen ja yhteistyöhaluisen luonteen omaava tamma on tuonut mukavan lisän pienempikokoisena tammana siitokseen, joskin sitä on astutettu jonkin verran täysiverioreilla vankan rakenteen vuoksi. Tamman jälkeläisistä neljä on kantakirjassa ja muistakin suuri osa näyttelyissä ihan hyvin pärjänneitä. Koulukentillä sen sijaan ovat kaikki varsansa vierailleet, joskaan eivät ihan yhtä hyvällä menestyksellä kuin emänsä.

© Jannica

Kouluratsastus

Sijoituksia yhteensä 51

07.11.2017 - KRJ - Piikuja - Grand Prix - 1/30
08.11.2017 - KRJ - Piikuja - Grand Prix - 4/30
09.11.2017 - KRJ - Armont Stud - Grand Prix - 3/9
12.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 1/30
12.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 5/30
15.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 4/30
16.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 4/30
17.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 2/30
19.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 4/30
20.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
21.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 5/27
21.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
21.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
22.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/26
22.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
23.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/26
23.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
25.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/27
26.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 4/27
27.11.2017 - KRJ - Duán Stable - Grand Prix - 5/30
28.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 2/27
29.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
30.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
01.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/27
03.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 2/27
04.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/30
05.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 5/26
05.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
06.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/26
07.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 5/27
12.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 2/30
14.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 5/30
20.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/30
20.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/30
30.12.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
31.12.2017 - KRJ CUP - Fiktio - Intermediate II - 4/98
02.01.2018 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
02.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 3/30
05.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
06.01.2018 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 5/30
06.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
08.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 1/30
09.01.2018 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
09.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
10.01.2018 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
11.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
13.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
13.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
17.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
18.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
20.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 2/30

Näyttelyt

15.01.2018 - VSN - Armont Stud - SW2 - tuomari Milja H.

20.01.2018 - NJ - Atorina - irtoSERT - päätuomari Lissu T.


27.01.2018 - Kouluvalmennus

Kirjoittanut Jannica

Alkukäyntien jälkeen alettiin verryttelemään ravissa, jossa saitte tehdä keskiympyrän ja sen lisäksi omatoimisesti voltteja kevyellä ravilla. Diamantez vaikutti energiselta ja sait taivuttaa kulmissa ja ympyrällä kunnolla oria sisälle ja välillä myös ulos. Pienen jumppaamisen jälkeen ori oli valmis laukkatehtäviin, joita varten saitte kuitenkin laukata ensin uraa pitkin ympyrät tehden muutamia kertoja. Peräänannon tarjoamiseen ei orilla ollut tänään syystä tai toisesta halukkuutta, joten sait tehdä paljon töitä sen yhteistyöhalukkuuden löytämiseen ja käyttöön ottamiseksi. Lopulta kuitenkin ratsastajan rentouduttua alkoi orikin työskennellä paremmalla motivaatiolla ja alkoi taipua kaulasta kulkien lopulta myös hyvässä muodossa laukassa. Pienen kävelytauon jälkeen alettiin hiomaan orin tasapainoa liikkeissä ottamalla mukaan muutamia puomitehtäviä, jotka ylitettiin pitkänä jonona suoraa uraa pitkin.

Diamantez innostui hieman puomeista, mutta ylitti ne kuitenkin ihan kohtuullisen hyvässä tempossa ja keskittyen erinomaisesti. Nostin puomit kavaleteiksi, joita saitte tulla myöskin toiseen suuntaan. Alkuun hyvästä keskittymisestä huolimatta Diamantez oli hieman kompastelemassa viimeisille kavaleteille, mutta ylitti ne siitä huolimatta kunnialla. Lopputunnista harjoiteltiin laukannostoja, ensin kulmasta, sitten kolmikaarisen keskikaarella ja pituushalkaisijalla, joka tuotti parille eniten ongelmaa. Sitä jäätiinkin treenaamaan muutaman kerran ajaksi. Ratsastajan suoristettua oria paremmin ja valmisteltua lyhyen sivun keskellä jo kulmassa paremmin kääntymiseen pituushalkaisijalle olivat laukannostotkin suorempia kun päästiin suoralle uralle. Lopuksi tultiin vielä ympyrällä harjoitusta, joka kehitti tasapainoa ja reagointinopeutta. Toinen puoli ympyrästä tultiin harjoitusravia, jossa hevosta asetettiin vuoroin sisälle ja ulos, toinen puolisko mentiin koottua laukkaa tai ainakin laukannosto, mikäli kokoaminen ei tässä tilassa nuorehkon oriin kanssa vielä onnistunut. Sitä saitte harjoitella vielä kotiläksynä ja ensi kerralla valmennuksessa pitäisi oriin siirtyä suoraan harjoitusravista koottuun laukkaan.

26.01.2018 - Kouluvalmennus

Kirjoittanut Jannica

Diamantezin kanssa oli tarkoitus tänään valmennuksessa harjoitella siirtymisten täsmällisyyttä sekä energian suuntautumista tekemiseen eikä valmisteluun. Ratsastajan osalta keskittyisimme täsmällisyyteen puolestaan apujen puolella sekä valmisteluun ennen liikkeitä, erityisesti ennen vaikeampia liikkeitä GP-tasolla. Nyt ori jäi hieman liikaa miettimään koska ei saanut tarpeeksi täsmällisiä ja ajoissa tulevia apuja ennen vaikeita asioita. Lisäksi tehtävien hahmottamista saattoi hieman oriin kohdalla vaikeuttaa nuorehko ikä, eikä se ollut ihan niin perillä tai valmiina hetkessä tehtäviin kuin kokeneempi yksilö. Aloittelimme tutuista perusasioista itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen. Saitte tulla muutamat ravilisäykset kokorataleikkaalla, jotka vertymisen jälkeen vaihdettiin laukanvaihtoihin samassa kohdin.

Innostuessaan sopivasti laukanvaihdoista saitte ottaa muutamat väistöt pituushalkaisijalta, ensin ihan pohkeenväistöä ravissa ja laukassa, ne menivät erittäin hienosti ja ori työskenteli mielellään ja reippaasti edeten. Toiseenkin suuntaan tehtävä onnistui erinomaisesti ja ori vaikutti miellyttävältä ratsastaa. Seuraavaksi tehtäväksi vaihdettiin sulkutaivutukset, nekin tosin pituushalkaisijaa pitkin, joka sujui hyvin parilta. Sen jälkeen saitte tulla vielä laukkatehtävää kolmikaarisella uralla, jossa teitte onnistuneet laukanvaihdot kaarien välillä. Seuraavaksi tehtävää vaikeutettiin niin että laukanvaihdon yhteyteen tulikin täyspiruetti. Ne sujuivat oikein hyvin oikealle, mutta vasemmalle ori vaati vielä paikallaanpoljentaan enemmän poveria ja ryhtiä. Oikein hyvä yritys kuitenkin tämäkin oli ja suunta ylöspäin ehdottomasti. Loppuun otettiin käynnissä vielä takaosankäännöksiä sekä avotaivutuksia, jotka menivät helposti. Sen verran rankka rupeama oli lopputunti ollut, että saitte jäädäkin suoraan kävelemään loppukäyntejä tässä vaiheessa.

01.10.2017 - Kouluvalmennus

Kirjoittanut neon

Saavuin kentälle valmentamaan Diamantezia. Oli kaunis talvipäivä ja kenttä oli hyvässä kunnossa, joten vaihtelun vuoksi olin päättänyt pitää valmennuksen siellä. Vaihdoin muutaman sanan ratsastajan kanssa, eli juttelimme pääosin valmennuksen kulusta. Tavallinen kouluvalmennus, josta löytyy hieman haasteita nuorelle oriille. Alkuveryttelyn aikana harjoittelimme tempon lisäyksiä ravissa ja käynnissä. Diamantez pääsi pitkästä aikaa kentälle, joten jokainen nurkka piti tutkia tarkasti, ennenkuin sinne uskalsi mennä. Vähitellen ratsu alkoi rentoutua ja tulla kädelle. Seuraavaksi harjoittelimme siirtymisiä, jotka eivät olleet mitään hankalia. Pian ohjasin ratsukon loivalle kiemurauralle kokeilemaan hieman vastalaukkaa. Aluksi Diamantez vaihtoi aina laukan, mutta apujen selventämisen ansiosta pian vaihdoit sujuivat melkein täydellisesti. Loppuun otimme vielä muutaman harjoitteen laukanvaihtoa yhdessä askeleessa. Ori hoksasi homman nimen nopeasti, ja teki taas esimerkillisiä vaihtoja. Muutaman kerran se tiputti ravia, mutta nosti heti uuden laukan ratsastajan pyydettäessä. Kokonaisuudessaan valmennus oli onnistunut, mutta laukanvaihtoja kannattaa treenailla enemmän, jottei homman tajuamiseen menisi niin kauan aikaa.