Armont Stud
Tristana Champion (04/18) KTK-II (03/18) KRJ-I (09/18)
rotu, sukupuolihollanninpuoliverinen, tamma rekisterinumeroVH17-012-0461
väri, säkäkorkeusruunikonkimo, 167 cm syntymäaika, ikä21.07.2017, 8-vuotias
omistajaneon, VRL-05544 maahantuojaArmont Stud
painotus, tasokouluratsastus koulutustasoGrand Prix

Hoidettaessa Tristana on aikamoinen kujeilija, josta ei voi koskaan tietää mitä se seuraavaksi keksii. Harjattaessa neidin lempipuuhaa on ehdottomasti harjojen viskely ympäri karsinaa, mikäli hoitaja on kyllin tyhmä ottaakseen harjakorin karsinaan. Ruokittaessa se on oikea diiva eikä voi sietää sitä, että joku muu saa ruokansa ennen häntä. Suitsittaessa näyttää suorastaan kauhistuneelta eikä tahtoisi millään ottaa kuolaimia suuhunsa. Satuloitaessa hieman helpompi tapaus, vaikka pullisteleekin aikalailla. Eläinlääkäristä tamma ei pahemmin piittaa, vaikka pahalla tuulella ollessaan tekeekin tämän työstä hankalaa. Kengitettäessä katsoo kengittäjää kujeilevaisesti ja keksii yhtä sun toista tämän päänmenoksi ellei kengittäjä pidä varaansa.

Talutettaessa seuraa taluttajaansa yleensä kunnolla, vaikka välillä temppuileekin. Maastossa talutettaessa katselee jatkuvasti ympärilleen ja säikkyy pienintäkin epäilyttävää ääntä tai esinettä. Tarhalle mentäessä tulee taluttajansa perässä kuin enkeli. Toisten tammojen seurassa kiltti eikä ole ensimmäisenä haastamassa riitaa. Orien lähettyvillä näyttää näille selkeästi, ettei halua näitä lähelleen. Nuorten ja varsojen seurassa erittäin suojelevainen eikä anna kenenkään satuttaa näitä. Maneesissa ja kentällä talutettaessa saattaa hieman tuijottaa nurkkia. Juoksutettaessa tottelee nöyrästi juoksuttajansa ohjeita kunhan on ensin saanut päästää liiat höyty pihalle. Lastaaminen onkin tämän neidin kanssa jo hieman hankalampaa, sillä se ei pidä lainkaan matkustamisesta.

Ratsastettaessa käsiteltävä silkkihansikkain, sillä Tristana on erittäin herkkä avuille. Pienikin nyppäisy suusta tai ylimääräinen painallus pohkeella niin neiti pysähtyy kuin seinään. Tämän takia ratsastajalta vaaditaan kokemuksen lisäksi pehmeitä ja pieniä apuja. Tristanan askellajit ovat varsinainen elämys kenelle tahansa, sillä ne ovat todella pehmeät ja lennokkaat. Koulua vääntää varsin innokkaasti, mikäli vain selässä istuu sopiva ratsastaja. Joskus neiti on vähän turhankin energinen ja sen rauhoittelemiseen meneekin tällöin runsaasti aikaa.

Kilpailuissa Tristana tepsuttelee hermostuneesti eikä malttaisi millään pysyä aloillaan. Kilpailualueen jännitys aiheuttaakin sen, että neiti hermostuu pahemman kerran, sillä se ei omaa kovin vahvoja hermoja. Tallialueella tamma olisi viisainta pitää rauhallisessa paikassa kaukana kaikesta hälinästä, jotta se rauhoittuisi hieman. Toisten hevosten ei kannata tulla tämän tamman lähelle, sillä se voi hermostuksissaan potkaista näitä. Lämmiteltäessä syttyy hitaasti eikä vastaa heti apuihin. Lämmittelyn tehtävänä onkin lähinnä saada Tristana rentoutumaan sekä keskittymään ratsastajansa apuihin. Kouluradalla tamma pureskelee kuolaintaan tyytyväisenä päästessään esiintymään. Tristanan askel pitenee entisestään ja sen esiintymisestä uhkuu suorittamisen iloa.

Florentijn
kwpn, ruunikko
Admiraal Dijkgraaf
Kimaire
Tericha Excellent
Coreina
Scharlotte
kwpn, mustankimo
Romburg Landheer
Bagnesia
Aldertsje Fontaine
Hilandra

kwpn-ori Armont Rochello, syntynyt 24.12.2017 (i. Diamantez)     KTK-I, KV-II
kwpn-ori Armont Sixtus, syntynyt 04.01.2018 (i. Shaman)     KTK-I

Avaa sukuselvitys

i. Florentijn oli kiltin luonteen omaava ori, joka oli ratsuna yhteistyöhaluinen, yritteliäs ja omatoiminen omaten hyvän asenteen ratsastukseen ja etenkin uuden oppimiseen kouluratsastuksen saralla. Hyvärakenteinen, elegantti ja ryhdikäs ruunikko oripoika kilpaili erinomaisesti sijoittuen helpolla tasolla ja myös vaativalla tasolla tehden vaihtelevaa tulosta. 166-senttinen ori on hollantilaista sukulinjaa ja sen isä on kwpn kasvatuksen kulmakivi tunnettuna siitosoriina. Jossain määrin ehkä kuitenkin Florentinin kisatulokset ja rakenne olivat pienoinen pettymys näin hienon kantaorin jälkeläiseltä, eikä oria hirveästi käytetty siitokseen, tai ainakaan niin paljoa kuin sen sisaruksia. Florentinilta jäi lyhyen kisauran jälkeen kaksitoista jälkeläistä, joista kolme on kilpaillut vaikealla tasolla koulua ja loput siltä väliltä. Tasaisen luonteen omaava ori loisti kuitenkin omalla alallaan ja hyvää käsiteltävyyttä kehuttiin monessa orisiittolassa, joissa ori oli vieraillut vuosien mittaan. Kiltin luonteen omaavat jälkeläiset toimivat myös ihan harrasteratsuina, myös orit.

e. Scharlotte on kaunis mustankimo hollantilainen puoliveritamma, jonka vanhemmat eivät ole kovin tunnettuja kwpn jalostuksessa, mutta ihan kelvollisia kouluhevosia kumpikin, erityisesti isä on niittänyt mainetta Euroopassa kilpaillen vaikeita luokkia. 168-senttinen Scharlotte sen sijaan on itsekin kilpaillut GP-tasolla hyvän koulutuksen turvin, samoin kaksi sen jälkeläistä. Enempää se ei ehtinytkään tehdä reippaan kisauran ja aikataulujen vuoksi, etenkin kun tamma siirtyi kokonaan eläkkeelle jalkavaivojen vuoksi jo 16-vuotiaana, eikä sillä teetetty myöskään varsoja enää. Helpon käsiteltävyyden ansiosta jälkeläiset menivät kuin kuumille kiville ja aloittivat nuorena omaa uraansa. Rakenteeltaan tamma on siro ja sillä on hyvät tasaiset askellajit, jotka periytyivät myös varsoille.

ii. Admiraal ei liiemmin esittelyjä kaipaa, nelinkertainen olympiavoittaja ja GP-tason kilpailija on varmasti tuttu nimi kaikille vähänkään hollantilaiseen kasvatukseen perehtyneille. Musta ori on huimat 170cm korkea, mutta vaikuttaa paljon suuremmalta elegantin ja ryhdikkään rakenteensa ja ulosantista vuoksi. Ori on suhteellisen helppo käsitellä, vaikka onkin nuorempana ollut varsinainen ilopilleri kasvattajan mukaan. Menestyksekkään kisauran tehnyt ori siirtyi siitokseen vasta 19-vuotiaana varsinaisesti, vaikka sitä ennen orista oli saatavilla jo siirtosiementä ympäri Eurooppaa. Ei lienekään mikään yllätys, että oriin varsinaisesti siirtyessä siitoskäyttöön oli sillä jo varsinkin Hollannissa, Saksassa ja Briteissä useita kilpailevia jälkeläisiä, joista erityisesti orit olivat uljaita ja suurikokoisia. Tammat jäivät sirommiksi ja pienemmiksi, mutta niistäkin monta on näyttelyissä palkittu. Admiraalilta jäi sen lopulta jäädessä siitoskäytöstä pois vasta vajaan 30 vuoden iässä jälkeläisiä reilut sata, joista arviolta reilut 60 on kilpaillut koulua jollakin tasolla sijoittuen. Olympiatasolla näistä ovat kilpailleet ori Maximilian sekä nuorempi ori Vincent, jotka ovat molemmat jo siirtyneet pois siitoksesta iän myötä.

ie. Tericha matkusti emänsä mukana Eurooppaan jo nuorena ja on siis hollantilaista sukulinjaa edustava tamma myöskin. Ruunikko sukkajalka on aina ollut luonteeltaan hyvin harkitseva, mutta ei kuitenkaan arka tai varovainen. Hyväluonteiseksikin kuvattu tamma on hoitanut kuusi varsaansa hyvin, mutta ollut hyvin tarkka siitä kuka niitä on saanut käsitellä. Siitoskäytön ohessa Tericha on kilpaillut GP-tasolla koulua ja muutamia valjakkoluokkia noviisitasolla uuden omistajan valjakkoinnon vuoksi. 165-senttinen tamma omasi tyynen luonteen ja sopi kilpailukäyttöön hyvin. Myös esteillä tamma on suorittanut tyylipuhtaasti pieniä luokkia harrastetasolla. Mitkään erikoiset eivät tamman askellajit olleet, mutta aina ne ovat tuomareille riittäneet, omistaja on joskus tokaissut haastattelussa, kun kysyttiin miksi tammaa ei juuri ole voittopallilla nähty. Tamma kiersi myös jonkun verran näyttelyjä, joissa kehuttiin sen erinomaista rotu- ja tammaleimaa. Terichaa ei kuitenkaan kantakirjattu, koska se jäi nuorempana tekemättä, eikä useaan otteeseen varsonut tamma sellaista arvonimeä välttämättä tarvinnutkaan. Tericha jouduttiin lopettamaan vakavan ähkyn vuoksi 24-vuotiaana.

ei. Romburg oli sporttisen ruumiinrakenteen omaava urheiluhevonen, jossa oli paljon täysiveriverta, mutta myös sitä tuttua kwpn. Ruunikonkimo 169-senttinen Romburg oli rakenteeltaan ehkä hieman hassu pitkine selkineen ja raajoineen, mutta kummasti toikkaroi sekä kenttähevosena että kouluhevosena. Rakenteensa puolesta ei ori tietenkään ollut ihan vaikean tason suorittaja, mutta suoriutui kenttähevosena vaativallakin tasolla ongelmitta. Romburg oli siitoskäytössä omistajan vähäisen tiedon vuoksi vain yhden kauden leasingissa ja sai tuona aikana neljä jälkeläistä, joista kolme on kilpaillut kouluratsuina saaden isäänsä paremman rakenteen. Romburg liikkui myös hieman omalaatuisesti, mutta tämä ei oria tuntunut haittaavan yhtään, päinvastoin! Kisauransa lopetettuaan ori muutti Tanskaan, jossa se oli yhden kauden siitoksessa, joskin maassaan tuntemattomana yksilönä sillä on tuolta ajalta ainoastaan yksi jälkeläinen. Tämä kuitenkin peri kaikki isänsä hyvät ominaisuudet luonteesta ja ratsastettavuudesta ja pyöreärunkoisen emän parina varsastakin tuli ihan mukiinmenevä rakenteeltaan, vaikkei se nyt ihan kantakirjatasoa ollutkaan nähnyt. Jälkeläiset ovat kuitenkin selkeästi isäänsä puhtaampia liikkeiltään, joka on jo iso askel eteenpäin kasvatuksessa.

ee. Aldertsje syntyi Hollannissa, mutta myytiin kolmivuotiaana Tanskaan emänisä Romburgin kanssa. Pari oli alusta asti kuin paita ja peppu, joten ei liene ihme, että hyvärakenteista, kunnolliset koulutulokset ja taidot omaavaa tammaa käytettiin petraamaan oriin puutteita. Mustankimo 165-senttinen tamma oli siitoskäytössä Tanskassa kuuden varsan verran, joista yksi on kantakirjattu ja muutama kilpaillut koulua GP-tasolla. Tamma itse on myös suunnannäyttäjä kwpn kasvatuksessa Tanskassa ja periytyy puhtaista hollantilaisista linjoista periyttäen niitä myös eteenpäin. Selväpäinen ja hyväliikkeinen tamma olisi ollut suosittu lisä myös ratsuponijalostukseen, mutta silloinen omistaja ei tästä ideasta innostunut. Aldertsje ja sen jälkeläiset ovat pärjänneet myös näyttelykehissä hyvin.

© Jannica

Kouluratsastus

Sijoituksia yhteensä 43

07.11.2017 - KRJ - Piikuja - Grand Prix - 5/30
09.11.2017 - KRJ - Piikuja - Grand Prix - 1/30
09.11.2017 - KRJ - Armont Stud - Grand Prix - 2/9
12.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/30
15.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/30
17.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 5/30
18.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/30
21.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
22.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 4/30
25.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 3/30
25.11.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
30.11.2017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - Grand Prix - 1/30
01.12.2017 - KRJ - Lamoca - Grand Prix - 3/30
02.12.2017 - KRJ - Lamoca - Grand Prix - 5/30
07.12.2017 - KRJ - Team J&K - Grand Prix - 1/30
09.12.2017 - KRJ - Team J&K - Grand Prix - 5/30
11.12.2017 - KRJ - Lamoca - Grand Prix - 2/30
11.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 1/30
14.12.2017 - KRJ - Team J&K - Grand Prix - 5/30
16.12.2017 - KRJ - Lamoca - Grand Prix - 5/30
17.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
20.12.2017 - KRJ - Lamoca - Grand Prix - 3/30
20.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 1/30
22.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
22.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 1/30
22.12.2017 - KRJ - Armont Stud - Grand Prix - 4/30
23.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
24.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
26.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 3/30
26.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 3/30
27.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
28.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
28.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 5/30
29.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 5/30
30.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
30.12.2017 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
30.12.2017 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 3/30
31.12.2017 - KRJ CUP - Fiktio - Grand Prix - 4/114
03.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
08.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 4/30
14.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 2/30
16.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 5/30
19.01.2018 - KRJ - Gestüt Helmwald - Grand Prix - 1/30

Näyttelyt

20.01.2018 - NJ - Auric Dressage - irtoSERT - päätuomari Vibaja
20.01.2018 - NJ - Moon Sugar Ltd - irtoSERT - päätuomari Vibaja
17.02.2018 - NJ - Atorina - irtoSERT - päätuomari Lissu T.


29.07.2018 - Kouluvalmennus

Kirjoittanut neon

Alkutunnin käyntityöskentelyyn annoin teille tehtäväksi loivia pohkeenväistöjä sekä isoja voltteja. Pohkeenväistöistä suoriuduitte hyvin. Tamma kuunteli pohjetta oikein hyvin ja loivat ristiaskeleetkin löytyivät oikein nopsakkaan. Väistöt onnistuivat joka kerta oikein hienosti, eikä Tristana vaatinutkaan mitenkään vahvaa ratsastusta; se toimi jo heti alkutunnista pienillä avuilla kuunnellen kivasti. Voltit onnistuivat myöskin kivasti, eikä niissä mitään kummempia oikeastaan ollutkaan. Käynnin tahti hieman haastavampi juttu. Tristanalla oli ajoittain aikamoinen kiire, mutta sen askelet olivat lyhyitä, eikä takajalat polkeneet kunnolla alle. Saitkin työstää ihan pelkkää käyntiä aika paljon ja kauan, että sait askeleen hieman venymään ja tahdin rauhoittumaan hieman. Tristana tajusi nopeasti mitä siltä pyysit, mutta sopivan tasaisen käynnin ylläpitäminen tuntui olevan hieman haasteellista. Ravissa annoin teille tehtäväksi alkutunnista tutuksi tulleet pohkeenväistöt. Tällä kertaa kuitenkin jyrkempinä. Haastetta toi myös se, että pitkän sivun alusta väistöä jatketaan keskihalkaisijalle, keskihalkaisijalta takaisin uralle, mutta matkan aikana pitäisi ehtiä käydä vielä kerran keskihalkaisijalla ja palata takaisin uralle. Kaikenlisäksi kaikista pätkistä pitäisi ratsastaa mahdollisimman saman mittaiset, ei siis siten, että viimeiselle väistölle ei jää juurikaan tilaa. Melko jyrkkiä väistöjä siis tulossa. Toiselle pitkälle sivulle tulisi ratsastaa avotaivutus. Eli aikalailla koko ajan olisi jotakin hommaa. Lyhyille sivuille saa vapaavalintaisesti tehdä ympyröitä. Tehtävä alkoi väistöllä. Ensimmäinen osuus onnistui kivasti, mutta meni aika pitkäksi.

Loppuväistöille jäi vähemmän tilaa, ja näin ollen niistä tulisi ratsastaa vielä jyrkempiä. Sait kuitenkin tasapainotettua tilanteen ja ratsastit seuraavat väistöt riittävän jyrkiksi, jotta pääsit takaisin uralle hyvissä ajoin. Toiselle pitkälle sivulle ratsastamasi avotaivutus oli aivan loistava! Tristana taipui ja kuunteli hienosti, ja samalla se askelsi tahdikkaana eteenpäin. Hienoa. Tulitte jälleen pohkeenväistösivulle. Muistutin sinua tekemään ensimmäisestä väistöstä riittävän jyrkän. Tällä kertaa onnistuit paremmin ja suoriuduittekin väistöistä hyvin. Tehtävä jatkui hetken aikaa ja sitten saitte pitää pienen vapaamuotoisen kävelytuokion. Samalla vaihdoit suuntaa. Seuraavaksi tehtäväksi annoin laukassa askeleenpidennyksiä pitkälle sivulle. Kulman jälkeen tulisi siis ratsastaa mahdollisimman pitkiä laukka-askeleita, kuitenkin siten, ettei meno mene ihan holtittomaksi. Onnistuit lisäyksissä kivasti. Sait Tristanan laukkaamaan tasapainoisesti venyttäen askeltaan oikein mukavasti. Tamma kulki ryhdikkäänä kantaen itse itsensä ja kuunteli apusi oikein mukavasti. Lisäysten loppumisen kanssa oli pientä ongelmaa, tamma olisi nimittäin varmasti oikein mielellään jatkanut reipasta tahtia, eikä kokoaminen ollut siinä vaiheessa sen lempipuuhaa. Sait kuitenkin lyhyellä sivuilla volttia apuna käyttäen tamman lyhentävän askeltaan, hidastaen tahtiaan ja jälleen kuuntelemaan apusi yhtä hyvin mitä aiemmin. Tehtävä jatkui muutamien kierrosten verran. Joka kerta paransit siirtymistä takaisin kootumpaan laukan tahtiin. Sama tehtävä jatkui myös toiseen suuntaan. Tristana alkoi ilmeisesti hieman väsähtää, sillä tamma ei jaksanut venyttää askeltaan yhtä riittoisasti, mitä toiseen suuntaan. Sait tammasta kuitenkin ihan riittämin liikettä irti. Tähän suuntaan siirtyminen ja pieni kokoaminenkin oli huomattavasti helpompi homma. Lopputunnin ravitehtäväksi annoin teille isoja ympyröitä aika vapaassa muodossa. Tristana oli tänään loistanut ja olitte kummatkin onnistunut tehtävissä hyvin!

01.01.2018 - Päiväkirja

Kirjoittanut SV

Vedin kypärän päähäni, leukahihan loksahtaessa kiinni. Neon piti vieressäni valmiiksi varustetun Tristanan ohjia - pian nousisin korkealle koulutetun kouluratsun satulaan, vaihtelua siis kerrakseen, kun yleensä tapaan vääntää pässinpäiden jukurisuokkien kanssa hädin tuskin helpon B:n tehtäviä. "Okei, eiköhän mennä", sanoin neonille, joka lähti taluttamaan innokkaasti kuopivaa kimotammaa vanavedessäni avaraan maneesiin, jonka sisälle päästyämme nousin Tristanan selkään.

Olo oli varsin eksoottinen istuessani korkein polvituin varustetussa koulusatulassa, jonka istuinosaan suorastaan upposi. Herkkään Tristanaan oli helppo vaikuttaa tukevassa penkissä istuessa. Tamma vastasi jokaiseen apuuni reaktiivisesti, se tuntui tarjoavan reaktioita vähän liiankin ajoissa - hädin tuskin ehdin hipaista Tristanan kylkiä pohkeillani, kun neiti hyppäsi lennokkaaseen raviin. Pyrin pienin pidättein lyhentämään elegantein askellajein liikkuvan hollanninpuokin ravia, ja annoin sille kevyesti ohjaa. Tamma yritti nimittäin hakeutua joko erittäin koottuun tai lennokkaaseen moodiin, vaikka pyrinkin saamaan Tristanan ravaamaan ihan rennosti näin alkuverryttelyn aikana. Lopulta kimo antoi myöden ja pystyi rentoutumaan allani kaulaansa venyttäen, se tuntui tajuavan, että ratsastajan miellyttäminen ei ole aina se kaikkein näyttävin liikkumismuoto. Palkitsin menohaluisen tamman hyvästä suorituksesta laukannostolla. Tristanan laukka oli paljon helpommin työstettävissä kuin ravi, ja pystyinkin ratsastamaan laukan melkein heti vähän kootummaksi, sillä ratsuni myöntyi liikkumaan rennommin heti, ilman sen suurempia työstämisoperaatioita. Puoliverinen suoritti hienosti laukkasulut sekä vaihdot askeleessa joka toisella, sen pidemmälle omat taitoni eivät riittäneet. Lopetimme onnistuneen ratsastustuokion reippaaseen lisättyyn laukkaan, jossa Tristana väläytteli upeita liikkeitä.